Sprawozdanie z Podprogramu 2018
PODPROGRAM 2018 – efekty
-
Ośrodek Pomocy Społecznej w Świerklańcu z siedzibą w Nakle Śląskim [nazwa OPL] z terenu województwa śląskiego, w powiecie tarnogórskim, gminie Świerklaniec przy współpracy Bankiem Żywności w Częstochowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
-
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 373 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego, powiecie tarnogórskim, gminie Świerklaniec .
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 17,7099 ton żywności,
o 1752 paczki żywnościowe.
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 373 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 20 uczestników